Hitta oss på facebook

I vårt sortiment av träningskläder och träningsskor hittar de flesta vad de söker!
Vi har bland annat stort sortiment från Craft som är utpräglade tränings och funktionskläder  
samt träningsskor från Asics i flera modeller för både dam, herr och barn!

Välkomna in och prova och inspireras!

  

VAD  ÄR  PRONATION?

Pronation är den rullande rörelse inåt som foten gör när du går och springer. Det är en naturlig rörelse som hjälper underbenen att dämpa stötar. Vissa människor pronerar mer (överpronation) eller mindre (underpronation). Det är inte dåligt i sig, men det påverkar hur man springer och kan öka risken för skador. Därför är ditt pronationsmönster en viktig faktor när du ska välja rätt löparskor.


Pronationsmönster hos en neutral löpare.

  

  

Underpronation (kallas även supination)

Underpronation, eller supination, är när foten inte pronerar så mycket. Den laterala (yttre) sidan av hälen slår i marken i en skarp vinkel, en liten eller ingen normal pronation uppstår och resulterar i en kraftig stöt i underbenet. Den laterala belastningen av foten fortsätter under hela stödfasen och påverkar effektiviteten i löpsteget.

Underpronerare (eller supinerare) har ofta slitningar på utsidan av hälen på sina skor, och hela överdelen av skon kan luta utåt.

  

  

Överpronation

Överpronation är när foten rullar för mycket inåt när den inte ska göra det, till exempel sent i kontaktfasen. I det här fallet överförs en stor vikt till den inre (mediala) sidan av foten och när löparen rör sig framåt bärs vikten av insidan av foten, istället för av trampdynan. Detta gör foten instabil, och foten försöker stabilisera sig genom att kompensera för den inåtgående rörelsen. Som en kedjereaktion får detta effekter på benets biomekaniska effektivitet, särskilt i knäet och höften.

En sko som använts av en löpare som överpronerar är sliten på insidan av hälen och under framfoten, speciellt vid stortån.

  

  

VI  HJÄLPER  DIG  ATT HITTA DOM  RÄTTA  SKORNA  JUST  FÖR  DIG!